Jak naostrzyć miecz Katana?

Temat starożytnej sztuki szermierki staje się coraz bardziej popularny. Ówcześnie stosowana broń w tej sztuce, stanowiła podstawowy element wyposażenia członków artylerii bojowej. Miecze były codziennym punktem odniesienia wśród rycerzy, wojowników i samurajów. Liczne godziny ćwiczeń mogły zapewnić zarówno przetrwanie jak i śmierć. Społeczeństwo najbardziej zaskakuje fakt, że nie tylko ostry miecz może doskonale pełnić swoją nadrzędną rolę. Jednak miecz wykorzystywanych w ćwiczeniach powinien być ostry, co dodatkowo podnosi poziom satysfakcji. Sam sposób ostrzenia jest niekwestionowaną sztuką, która w rzeczywistości nie należy do najłatwiejszych. Samodzielna, skrupulatna praca jest największym powodem do dumy.

Podstawowe zagadnienia

Prawidłowe ostrzenie miecza nie może się odbyć bez posiadania podstawowych informacji, a przed podjęciem próby ostrzenia należy je dokładnie zrozumieć. Posiadacze zabytkowego miecza powinni całkowicie zrezygnować z samodzielnych prób ostrzenia, jeżeli nie posiadają w tej dziedzinie doświadczenia. Antyczne miecze katanowe charakteryzują się wysoką wartością, którą drastycznie można obniżyć poprzez niewłaściwy sposób ostrzenia. Powinno to być dokonane przez osobę, która posiada nie tylko doświadczenie, ale również i wiedzę branżową.

Wbrew informacjom publikowanym w Internecie, ostrzenie miecza przy pomocy elektronarzędzi nie jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. Praca przy pomocy elektronarzędzi związana jest z niebezpieczeństwem oraz nadmiernym podgrzaniem ostrza. Duże tarcie niesie za sobą wręcz nieodwracalne zmiany w wyglądzie miecza. W trakcie ostrzenia miecza nie należy zapominać o zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. Każdego roku ma miejsce przerażająca liczba wypadków podczas ostrzenia i zabiegów konserwacyjnych miecza. Ostrzenia należy dokonywać wyłącznie wtedy kiedy tej czynności można poświęcić całą swoją uwagę i nikt nie będzie wówczas przeszkadzał.

Naukę ostrzenia miecza należy rozpoczynać od najmniej wartościowych mieczy, których ewentualne zniszczenie nie będzie powodowało bólu serca i ogromnych strat finansowych. Pierwsze próby wiążą się z uszkodzeniem geometrii miecza. Uzyskanie precyzji w ostrzeniu wiąże się z wyćwiczeniem tej sprawności. Japoński miecz wymaga od swojego właściciela, aby postępował z nim w sposób właściwy, który nie wpłynie na jego funkcjonalność i estetykę.

Przedmioty wykorzystywane do ostrzenia

Przed przystąpieniem do ostrzenia, konieczne jest przygotowanie potrzebnych przedmiotów. Osoby zamierzające naostrzyć miecz powinny posiadać w zasięgu swojej ręki:

  • Miecz, który będzie poddawany ostrzeniu, najlepiej zaczynać od przedmiotów o mniejszej wartości
  • Pilnik do metalu,
  • Osełka oraz olej do osełki,
  • Papier ścierny 3M 400 Grit Emery,
  • Pilnik,
  • Papier lub czysta ściereczka umożliwiająca przecieranie miecza w trakcie pracy,
  • W końcowym etapie konieczny jest blok drewna.

Planując ostrzenie miecza należy uzbroić się w cierpliwość oraz przygotować się na ogromną ilość ciężkiej i skrupulatnej pracy. Ważne jest zapewnienie warunków, które umożliwią przeprowadzenie tego procesu w zupełnej ciszy, nieprzerwanej przez niespodziewane działanie innych osób. Mała nieuwaga może spowodować głębokie rozcięcie.

Przystąpienie do ostrzenia

Posiadanie podstawowych przedmiotów do ostrzenia jest pierwszym krokiem, w następnej kolejności należy zapamiętać pewną regułę. Krawędź miecza kształtuje się w trakcie całego procesu ostrzenia. W pierwszej kolejności należy skoncentrować się na właściwym usunięciu metalu, dopóki krawędź jest w naturalny dla siebie sposób wyeksponowana. Później można doskonale wyostrzyć miecz.

Ostrzenie miecza powinno odbywać się w miejscu, które zapewnia komfort pracy, a jednocześnie posiada dostosowany stół roboczy. Warto zadbać o odpowiednie oświetlenia. Miecz powinien być ułożony na stole, a następnie ostrze wsparte przez drewniany blok. Przygotowanym pilnikiem należy wykonywać zdecydowanych pociągnięć pod kątem 30 stopni i tak powoli przesuwać się w dalszą część ostrza. Każdy zdecydowany ruch powinien być policzony. Po zakończeniu ostrzenia jednej strony, należy odwrócić miecz i powtórzyć czynność z drugiej strony w dokładnie takiej samej ilości ruchów pilnika.

Wyostrzenie miecza jest czynnością skomplikowaną, jednak nie należy poświęcać za dużo czasu na jedną część ostrza. W trakcie ostrzenia należy obracać miecz i obserwować pojawianie się charakterystycznej szorstkiej krawędzi. Jest to całkowicie naturalny etap, który wiele ludzi wprowadza w błędne przeświadczenie o źle wykonanej pracy. W rezultacie, dopiero później należy skupić się na dopieszczeniu ostrza.

Udoskonalanie ostrza

Dopiero po zakończeniu powyższego etapu, można skupić się na procesie oczyszczania ostrza. Wówczas konieczne jest posiadanie pod ręką osełki i oleju. Małą ilość oleju należy nałożyć na ostrze, przygotowując w ten sposób powierzchnię do polerowania. Następnie należy przełożyć ostrze nad przygotowaną osełką. Upewniając się o prawidłowym trzymaniu pilnika, pod kątem 30 stopni, należy w jednostajny sposób, porównywalny do głaskania przystąpić do dalszego etapu. Ostrze można wypolerować wyłącznie przy wykonywaniu ruchów przód – tył, a w szczególności wzbraniać się przed kolistymi ruchami. 

Niezmiennie należy obserwować obydwie strony ostrza i skrupulatnie wyrównywać poszczególne ruchy. Ówczesny wygląd będzie odbiegał od oczekiwań, jednak wymagane rezultaty będą widoczne dopiero w późniejszych fazach. Taki zakres ruchów należy wykonywać aż do momentu, kiedy zyskamy pewność o tym, że miecz został w każdym miejscu spiłowany.

Zapewnienie dostępu dobrego światła pozwala na sprawowanie kontroli nad efektami pracy. Dobrej jakości lampa pozwala dostrzec przeoczenia. W tym miejscu uświadamiamy sobie, że nie wyostrzymy krawędzi bez usunięcia metalu.

Ostatni etap ostrzenia

Wyostrzenie krawędzi miecza trwa nadal, pomimo zakończenia powyższego etapu. W tej fazie konieczne jest uzyskanie spójności pomiędzy ostrzem i pozostałą częścią miecza do czego przydatny jest papier ścierny. Eksperci wskazują, że najlepiej sprawdza się ten o ziarnistości 400 od marki M3. Stosowanie papierów ściernych od innych marek może sprawdzić, że proces będzie trwał znacznie dłużej lub uzyskiwane rezultaty nie będą zadowalające. Wykorzystywany papier powinien posiadać wielkość zbliżoną do znaczka pocztowego.

Papier ścierny należy delikatnie namoczyć wodą, a następnie przeciągać papier wzdłuż krawędzi miecza. Ruchu powinny odbywać się pod kątem o wartości 30 stopni. Jest to moment, kiedy należy w szczególności skupić się na pracy nad wykonywanymi ruchami, ponieważ zwiększa się prawdopodobieństwo ciętego urazu.

Palce są narażone na szczególnie niebezpieczeństwo. Jeden nieostrożny lub niekontrolowany ruch może doprowadzić do charakterystycznej i głębokiej rany. Wówczas warto wyeliminować ryzyko wystąpienia czynników, które mogłyby gwałtownie przerwać skupienie. Cisza i samotność będą najlepszymi towarzyszami.

Część ekspertów wskazuje konieczność wcierania w ostrze mieszaki wody i octu, co pozornie pogarsza efekt pracy

Jak wyostrzyć miecz szybciej?

Powyższy opis przebiegu ostrzenia wskazuje na zachowanie ogromnej precyzji i skupienia. Poza tym cały proces jest niezwykle obciążający dla mięśni, a także niebezpieczny. Jeżeli odczuwasz, że taki zabieg może być dla Ciebie problematyczny i zbyt pracochłonny, lepiej nie ryzykować i poprosić o pomoc ekspertów w tej dziedzinie. Zlecenie tego zadania innej osobie z pewnością nie będzie wymagało żadnego wysiłku, jednak będzie znacznym obciążeniem dla portfela, które wzrasta wraz z wartością miecza. Alternatywnym sposobem ostrzenia miecza jest zakup profesjonalnego narzędzia przeznaczonego do ostrzenia noża. Wielu specjalistów wskazuje, że takie urządzenia nie zawsze sprawdzają się w przypadku mieczy katana. Naszym zdaniem nie jest to do końca prawda.

Rynek narzędzi do ostrzenia, obfituje w sprzęty, które doskonale spełnią swoją rolę przy tym zadaniu. Niekwestionowanym atutem takiego rozwiązania jest niewygórowana cena tych urządzeń. Przed podjęciem decyzji o zakupie urządzenia do ostrzenia, warto rozeznać się z opiniami innych osób, które próbowały wyostrzać podobny miecz. Brak podobnych przypadków powinien zbudzić nieufność do takiego posunięcia.

Narzędzia do ostrzenia charakteryzują się niską ceną i wysoką skutecznością. Należy mieć na uwadze, że uniemożliwiają uzyskanie profesjonalnego, wymuskanego wyglądu. Praca narzędzia nigdy nie przyniesie identycznych efektów jak samodzielne wyostrzenie lub przy pomocy eksperta. Jednak niesie za sobą mniejsze koszty, a także oszczędność czasu. Wybór ostatecznej metody należy dokładnie przemyśleć, aby efekty pokrywały się z założonymi oczekiwaniami. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku droższych mieczy, aby nie dopuścić do powstania nieodwracalnych zmian.

Rozbieżności w ziarnistości

Przed przystąpieniem do ostrzenia miecza należy skupić się na uzyskaniu wiedzy o ziarnistości, która jest zależna od danego kraju. W Stanach Zjednoczonych, Europie oraz innych krajach, ziarnistość odnosi się określania poszczególnych warstw, które pełnią rolę oddzielającą od cząstek ściernych. Jest to szczególnie problematyczne w przypadku drobniejszej ziarnistości. W USA, dla warstw złożonych z drobnych grysów, tworzone są produkty, które charakteryzują się posiadaniem rozmiaru wyrażonego w mikronach. Tym samym utrudnione jest dokonywanie porównań ziarnistości z innymi krajami.

Przykładowo, w Stanach Zjednoczonych wartość ziarna wynosząca 12000 jest analogiczna dla ziarnistości japońskiej w wysokości 20000. Z kolei wartość 5000 w Stanach Zjednoczonych jest porównywalna dla ziarnistości w Japonii wynoszącej 10000.

Kamienie wodne do ostrzenia z Japonii

Do ostrzenia katan wykorzystywane są również kamienie wodne, które dostępne są w dwóch rodzajach. Są to kamienie naturalne i sztuczne. Kamienie naturalne cechują się wyższą ceną i pozytywnym wpływem na ostrze. Jednak w rzeczywistości, kamienie sztuczne znalazły zastosowanie w polerowaniu mieczy. Wykorzystują je także eksperci podczas realizowania zarówno zleconych prac jak i w trakcie udoskonalania posiadanych mieczy. Bez wątpienia, z każdym kamieniem należy nauczyć się współpracować, co zaowocuje w bardzo szybkim czasie. 

Małą wiedzę warto poszerzać, poszukując sprawdzonych informacji udostępnianych przez specjalistów.

Moczenie kamieni do ostrzenia

Posiadacze mieczy mieszkający w Stanach Zjednoczonych nie są świadomi konieczności zanurzenia kamieni wodnych w wodzie przed ich zastosowaniem. Czas moczenia jest zależny od kamienia, choć zazwyczaj oscyluje pomiędzy pięcioma a dwudziestoma minutami. Przy zakupie warto poznać zalecenia. Część kamieni musi być przechowywana w suchym miejscu, a inne z kolei muszą być ulokowane w wodzie. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem, rekomendowanym przez ekspertów, jest moczenie kamieni przez 20 minut przed użyciem, a po skończeniu ostrzenia przechować w suchym miejscu.

Do wody, w której znajduje się kamień, zalecane jest dodanie wodorowęglanu sodu w ilości wynoszącej mniej więcej ćwierć szklanki. Soda oczyszczona wpływa na zmianę poziomu pH. Miecz zyskuje odporność na rdzewienie przy nakładaniu kamienia wodnego.

Nie każdemu kamieniowi sprzyja całkowite zanurzenie w wodzie. Część z nich może ulec zniszczeniu po zanurzeniu, dlatego lepiej je spryskać wodą przed nałożeniem. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup kamieni z pewnego źródła wraz z rekomendacjami dotyczącymi sposobu ich użytkowania i przechowywania.

Analogicznie do starożytnych japońskich mieczy, japońskie kamienie wodne wykazują podatność na zużycie. Nie należy się tym przejmować, ponieważ jest to w pełni naturalny proces. Szybkość ich eksploatacji jest w pełni uzależniona od rodzaju kamienia. Wpływ na to posiada także sposób przechowywania. Ostrzenie miecza przy pomocy zużytego kamienia staje się o wiele bardziej pracochłonne, a jednocześnie uzyskiwane efekty znacznie odbiegają od tych oczekiwanych. Matowe kamienie, zazwyczaj stają się puste w środku, na co trzeba zwracać szczególną uwagę w trakcie korzystania.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.